Friday, July 29, 2011

Terjah Stadium Jalan Besar Singapura



23/7/11..tarikh bersejarah buat warga STU....buat pertama kali troopers STU beraksi di luar negara bersama dengan troopers negeri lain di bawah panji Ultras Malaya......Alhamdulillah semuanya selamat pergi dan pulang.......walaupun harimau malaya kalah....semangat korang semua memang x pernah kalah......

Tahniah di ucapkan pada semua......terus kan usaha :D





Saturday, July 9, 2011

Piala Presiden - Semi Final | JOHOR FC vs SSBJ

Separuh Akhir Pertama:
7 Julai 2011 - MP Muar 1 - 1 SSBJ
Padang Kompleks Sukan Pagoh
4.45pm

Separuh Akhir Kedua:
14 Julai 2011 - SSBJ vs MP Muar
Padang MSN Bkt Jalil
4.45pm

Tinggal 1 sahaja pasukan dari Johor meneruskan perjuangan di Piala Presiden iaitu MP Muar.
STU akan menghantar wakil untuk memberi sokongan pada perlawanan ini,insyaAllah. Yang berkesempatan dan punya masa,ayuh ke Padang MSN berikan sokongan bersama!

Sambutan Ulang Tahun Pertama STU

Sambutan bersama pemain JOHOR FA, pentadbiran dan Kelab Penyokong JOHOR FA

Malam gemilang yang juga disambut gemilang, pertamanya Ulang Tahun STU yang disambut pada malam perlawanan terakhir JOHOR FA menentang Pulau Pinang pada 1 Julai lepas dan juga gemilangnya malam itu kerana JOHOR FA berjaya menempatkan diri ke PIALA MALAYSIA sebagai 4 pasukan terbaik Liga Perdana 2011.

Tahniah buat pemain JOHOR FA dan selamat ulangtahun pertama STU.
Terima kasih buat semua troopers yang hadir. Inilah momentos pada malam itu.
One word, PRICELESS!!!!

Nampak lazat? Kek yang ditempah dari salah seorang Troopers STU, Mohd Aizad

1 lagi shot kek ulangtahun STU

Ketua pasukan Johor FA, Norizam Salaman aka Tomok (berbaju hijau) diberi penghormatan semasa upcara memotong kek bersama salah seorang orang kuat STU, Mohd Faizal. Kelihatan troopers STU iaitu Mohd Amirul aka Bob mengambil kesempatan dengan meletakkan tangan di bahu Tomok. lol!

Bob: Sudah-sudahla tangan ko tu! Lol

Turut hadir adalah orang kuat Kelab Penyokong Johor FA, Ghazali.

Ibarat baru sahaja sampai di Puncak Kilimanjaro. Begitulah perasaan kami selepas perlawanan terakhir Johor FA dengan layaknya ke PIALA MALAYSIA








Orang-orang kuat STU, Fazrien Ayien (kiri) bersama Mohd Aizad



Orang-orang kuat STU pose sambil menunggu makanan sampai,atau mungkin makanan dah selamat dalam perut. Good job guys!



Trip to Singapore for 1st Leg | Singapore vs MALAYSIA

Tiket ada atau tak? Kami tetap akan menyeberangi seberang tambak. Anda berani?

Ayah PIT(Apit) dan otai2 UM termasuk aku akan pergi sama tiket ada atau tak.
Mission utama,untuk sampai ke Jalan Besar Stadium.Untuk yang di KL,sapa berani lakukan bersama aku?
Untuk yang di JB, anda boleh hubungi Mohammad Ezawan Din aka MED untuk urusan konvoi bersama menggunakan kereta. Tiada trip bas akan diuruskan oleh STU untuk makluman, melainkan menerusi trip dikelolakan oleh KPSJFC( Kelab Penyokong Siber Johor FC).
Quoted dari Ayah Pit:
" Kali ini serius.ada nama saya terus booking bas."

Ingat, ini adalah trip tanpa tiket.
Sekali lagi,
Ingat, ini adalah trip tanpa tiket.

Siapa yang ingin bersama sila tinggalkan nama di FB Group STU. Yang belum berbuat demikian,berminat dan punya keberanian bolah beri nama di doc Trip to Singapork (tanpa tiket).

Wednesday, July 6, 2011

RESULT of MATCHDAY SL - 6 JULY 2011 HM A vs JOHOR FC



HM A 2 -2 JOHOR FC

Terima kasih kepada salah seorang troopers, Abdul Hafiz Ibrahim yang telah berkongsi keputusan perlawanan.
Terima kasih juga kepada 4 orang troopers yang hadir memberi sokongan "vocal" kepada pasukan JOHOR FC.

Sekian sudah Liga Super melabuhkan tirainya. Seterusnya, tumpuan terarah kepada Piala Malaysia di samping aktiviti bersama SOUTHERN TROOP ULTRAS di bawah panji ULTRAS MALAYA untuk pasukan bola sepak negara.

MATCHDAY SL - 6 JULY 2011 HM A vs JOHOR FC

Malam ini!
HM A vs JOHOR FC
Stadium Shah Alam
8.45pm

Perlawanan terakhir SUPER LEAGUE!
Jum la buat orang-orang Johor di sekitar Lembah Klang
untuk turun sama-sama beri sokongan kepada pasukan
siapa lagi kalau bukan anda rakyat JOHOR untuk beri sokongan kepada pasukan JOHOR FC ini
takkan nak harapkan rakyat negeri lain pulak?

Sunday, July 3, 2011

2nd Round World Cup 2014 Qualifier - MALAYSIA vs Singapore

World Cup Qualifier Rd.2
23 July – vs Singapore (Stadium Jalan Besar)
28 July – vs Singapore (Stadium Bukit Jalil)

Jangan berhenti percaya,ayuh,inilah masanya untuk membuktikan bahawa sokongan kita bukan palsu,bukan hanya ketika pasukan di puncak,sebaliknya juga di waktu pasukan rebah!

Mana yang berkemampuan, ayuh kita sama-sama di bawah panji ULTRAS MALAYA kita gegar Stadium Jalan Besar Singapura. Insya-allah,konvoi sedang diatur yang mana besar kemungkinan menaiki bas.

1st Round World Cup 2014 Qualifier - Malaysia 2-3 Taiwan

Malaysia 2-3 Taiwan
(agg 4-4, Malaysia mara ke pusingan kedua dengan peraturan gol di tempat lawan)

Ini bukanlah pengakhiran pada segalanya,walaupun kita kalah kepada pasukan bertaraf amatur Taiwan.

Kepada semua rakyat Malaysia terutamanya Glory Hunters, aku pasti akan ada suara-suara sumbang,keraguan mula terpancar kepada skuad yang sama pernah memenangi AFF Suzuki Cup seterusnya memegang title sebagai Juara Asia Tenggara. Title itu tidak bermaksud kita harus menang sentiasa, ada ketika pasti akan ada surut atau kalahnya.

Mujurlah,kekalahan ini tidak mengakibatkan collateral damage yang teruk, malah ini dapat memberikan pengajaran yang amat berguna buat anak didik Dato K.Rajagobal.

Kepincangan dan disiplin di bahagian benteng negara amat terserlah dengan bentesan yang tidak perlu dilakukan terutamanya di kotak penalti malah tidak cuba untuk menghalang Taiwan dari melakukan hantaran-hantaran crossing yang acap kali mendedahkan kelemahan benteng negara. Aku juga sangsi dengan kejujuran official perlawanan ini yang diadili oleh pengadil dan penjaga garisan dari Vietnam yang berjaya mengadili perlawanan ini sejujur dan sebaik hati beliau.

Manakan tidak, beliau berjaya menghadiahkan 3 penalti pada satu-satu perlawanan walaupun ya,aku bersetuju sepatutnya pemain Malaysia juga tidak sepatutnya melakukan apa-apa ruang kepada pemain lawan berlakun dengan merebahkan badan mereka seperti yang terjadi untuk penalti kedua oleh Fadli Shas dan penalti terakhir yang sungguh tiada sentuhan langsung dari penjaga benteng negara iaitu Sharbinee Alawi.

Di benak aku, aku mula terfikir supaya Dato K.Rajagobal dapat memanggil pemain Malaysia yang bermain di Australia tidak lain tidak bukan Brendan Gan. Bukan menidakkan kebolehan pemain-pemain lain, namun aku kepingin agar Dato' dapat menurunkan beliau untuk tontonan seluruh Malaysia semasa perlawanan persahabatan(ada ke?atau hanya menentang kelab BPL?). Jika Brendan kompeten, apa tidaknya untuk dia diserap ke skuad kebangsaan.

Untuk kesemua penyokong, jangan berhenti percaya. Jangan disebabkan kekalahan ini,anda akan menjauhkan diri dari datang memberi sokongan semasa Malaysia menentang Singapura Julai nanti.

RESULT of MATCHDAY PL - 1 JULY 2011 JOHOR FA vs Penang


JOHOR FA 4 -0 Penang
Stadium Larkin

Liga Perdana akhirnya melabuhkan tirai dan kempen Johor FA sungguhpun gagal untuk melayakkan ke Liga Super (ala,yang konon-konon layak 2 pasukan teratas Liga Perdana tu pun belum tentu layak,semuanya tertakluk pada kempen anak emas tuan punya FAM di Liga Super,you know who).

Sungguh pun begitu,perlawanan ini amat penting bagi melayakkan pasukan ke Piala Malaysia sebagai 4 pasukan teratas.

Johor memerlukan kemenangan besar sambil mengharapkan keputusan dari 2 pasukan yang mempunyai mata yang lebih kurang sama iaitu Sime Darby dan Polis berkesudahan samada seri atau memihak kepada Polis.Syukur, Polis berjaya menewaskan Sime Darby dengan jaringan 1-0.

Buat semua penyokong yang tidak pernah henti percaya,terima kasih dari Southern Troops Ultras. Semoga ini berterusan dan semoga kita sama-sama dapat menghidupkan kembali gema Larkin. Ini tidak akan menjadi nyata jika kita hanya datang ke stadium ibarat masuk ke panggung wayang gambar atau lebih dikenali sinema kerana sorakan anda selama 90 minit sahajalah dapat mengembalikan gemaan sorakan itu.

Inilah kedudukan terakhir selepas mengharungi keseluruhan perlawanan Liga Perdana 2011. Buat pasukan,teruskan semangat juang dan fokus anda kepada Piala Malaysia agar dapat melakukan yang lebih baik pada edisi kali ini.


Buat yang masih tidak tahu, pada perlawanan ini jugalah,STU telah meraikan ulangtahun pertama kami bersama para pemain dan beberapa orang dari Kelab Penyokong Johor FA.