Wednesday, November 30, 2011

Terjah Home Bukit Jalil Dari Johor


27/11/2011 .. Tarikh bersejarah buat pertama kali julungnya troopers STU membuat trip ke SNBJ dengan seramai 42 orang termasuk 1 family memang pada mulanya kami berasa risau untuk membuat trip tersebut apakan daya troopers tidak mencukupi dan boleh di kira sekitar 7 orang saja dari Johor.. Tetapi dengan berkat usaha Ammar dan Farid yang mengorganized kan trip berjaya di lakukan sehingga yang sanggup dari jauh turun ke SNBJ nazmi dari batu pahat tahniah STU ucapkan !! Sebelum perjalanan bermula kami telah pun memberi lirik chants kepada troopers baru untuk menghafal apabila berada di kerva UM


troopers baru yang menghafal chants sehingga ada yang mengatakan penat baru blik keje sanggup pergi ke SNBJ .. tahniah !


sampai saja ke serdang pemberian tiket dari Zaki kepada Ammar telah pun berjaya dan tiket tersebut akan diberi kepada semua troopers yang mengikuti trip tersebut.


perjalanan kami dari Johor ke SNBJ telah pun sampai dan semuanya nampak tidak sabar memasuki stadium bersama UM ..


SNBJ


ini Medan !! orang legend !! salute !!


STU bersiap sedia menggempur 1Q bersama UM


ini adalah troopers STU kita seramai 50 gitu dan ade yang tk masuk mungkin yg lain pergi ke tempat lain termasuk Angel STU


ini adalah Angel STU yang dari Johor dan ada yang menetap dari KL ... tahniah !! makin berkembang STU !!




Tifo Jersi gergasi yang diturunkan sewaktu lagu Bahrain dinyanyikan


disini tempat STU berada..


Capo UM ..


Kami STU berbanyak terima kasih kepada semua troopers STU kerana sanggup turun ke SNBJ demi menyokong Malaysia bersama UM termasuk ultras yang lain .. Next game adalah Liga M .. Jumpa Anda Di Lakin !!

Friday, July 29, 2011

Terjah Stadium Jalan Besar Singapura



23/7/11..tarikh bersejarah buat warga STU....buat pertama kali troopers STU beraksi di luar negara bersama dengan troopers negeri lain di bawah panji Ultras Malaya......Alhamdulillah semuanya selamat pergi dan pulang.......walaupun harimau malaya kalah....semangat korang semua memang x pernah kalah......

Tahniah di ucapkan pada semua......terus kan usaha :D





Saturday, July 9, 2011

Piala Presiden - Semi Final | JOHOR FC vs SSBJ

Separuh Akhir Pertama:
7 Julai 2011 - MP Muar 1 - 1 SSBJ
Padang Kompleks Sukan Pagoh
4.45pm

Separuh Akhir Kedua:
14 Julai 2011 - SSBJ vs MP Muar
Padang MSN Bkt Jalil
4.45pm

Tinggal 1 sahaja pasukan dari Johor meneruskan perjuangan di Piala Presiden iaitu MP Muar.
STU akan menghantar wakil untuk memberi sokongan pada perlawanan ini,insyaAllah. Yang berkesempatan dan punya masa,ayuh ke Padang MSN berikan sokongan bersama!

Sambutan Ulang Tahun Pertama STU

Sambutan bersama pemain JOHOR FA, pentadbiran dan Kelab Penyokong JOHOR FA

Malam gemilang yang juga disambut gemilang, pertamanya Ulang Tahun STU yang disambut pada malam perlawanan terakhir JOHOR FA menentang Pulau Pinang pada 1 Julai lepas dan juga gemilangnya malam itu kerana JOHOR FA berjaya menempatkan diri ke PIALA MALAYSIA sebagai 4 pasukan terbaik Liga Perdana 2011.

Tahniah buat pemain JOHOR FA dan selamat ulangtahun pertama STU.
Terima kasih buat semua troopers yang hadir. Inilah momentos pada malam itu.
One word, PRICELESS!!!!

Nampak lazat? Kek yang ditempah dari salah seorang Troopers STU, Mohd Aizad

1 lagi shot kek ulangtahun STU

Ketua pasukan Johor FA, Norizam Salaman aka Tomok (berbaju hijau) diberi penghormatan semasa upcara memotong kek bersama salah seorang orang kuat STU, Mohd Faizal. Kelihatan troopers STU iaitu Mohd Amirul aka Bob mengambil kesempatan dengan meletakkan tangan di bahu Tomok. lol!

Bob: Sudah-sudahla tangan ko tu! Lol

Turut hadir adalah orang kuat Kelab Penyokong Johor FA, Ghazali.

Ibarat baru sahaja sampai di Puncak Kilimanjaro. Begitulah perasaan kami selepas perlawanan terakhir Johor FA dengan layaknya ke PIALA MALAYSIA








Orang-orang kuat STU, Fazrien Ayien (kiri) bersama Mohd Aizad



Orang-orang kuat STU pose sambil menunggu makanan sampai,atau mungkin makanan dah selamat dalam perut. Good job guys!



Trip to Singapore for 1st Leg | Singapore vs MALAYSIA

Tiket ada atau tak? Kami tetap akan menyeberangi seberang tambak. Anda berani?

Ayah PIT(Apit) dan otai2 UM termasuk aku akan pergi sama tiket ada atau tak.
Mission utama,untuk sampai ke Jalan Besar Stadium.Untuk yang di KL,sapa berani lakukan bersama aku?
Untuk yang di JB, anda boleh hubungi Mohammad Ezawan Din aka MED untuk urusan konvoi bersama menggunakan kereta. Tiada trip bas akan diuruskan oleh STU untuk makluman, melainkan menerusi trip dikelolakan oleh KPSJFC( Kelab Penyokong Siber Johor FC).
Quoted dari Ayah Pit:
" Kali ini serius.ada nama saya terus booking bas."

Ingat, ini adalah trip tanpa tiket.
Sekali lagi,
Ingat, ini adalah trip tanpa tiket.

Siapa yang ingin bersama sila tinggalkan nama di FB Group STU. Yang belum berbuat demikian,berminat dan punya keberanian bolah beri nama di doc Trip to Singapork (tanpa tiket).

Wednesday, July 6, 2011

RESULT of MATCHDAY SL - 6 JULY 2011 HM A vs JOHOR FC



HM A 2 -2 JOHOR FC

Terima kasih kepada salah seorang troopers, Abdul Hafiz Ibrahim yang telah berkongsi keputusan perlawanan.
Terima kasih juga kepada 4 orang troopers yang hadir memberi sokongan "vocal" kepada pasukan JOHOR FC.

Sekian sudah Liga Super melabuhkan tirainya. Seterusnya, tumpuan terarah kepada Piala Malaysia di samping aktiviti bersama SOUTHERN TROOP ULTRAS di bawah panji ULTRAS MALAYA untuk pasukan bola sepak negara.

MATCHDAY SL - 6 JULY 2011 HM A vs JOHOR FC

Malam ini!
HM A vs JOHOR FC
Stadium Shah Alam
8.45pm

Perlawanan terakhir SUPER LEAGUE!
Jum la buat orang-orang Johor di sekitar Lembah Klang
untuk turun sama-sama beri sokongan kepada pasukan
siapa lagi kalau bukan anda rakyat JOHOR untuk beri sokongan kepada pasukan JOHOR FC ini
takkan nak harapkan rakyat negeri lain pulak?

Sunday, July 3, 2011

2nd Round World Cup 2014 Qualifier - MALAYSIA vs Singapore

World Cup Qualifier Rd.2
23 July – vs Singapore (Stadium Jalan Besar)
28 July – vs Singapore (Stadium Bukit Jalil)

Jangan berhenti percaya,ayuh,inilah masanya untuk membuktikan bahawa sokongan kita bukan palsu,bukan hanya ketika pasukan di puncak,sebaliknya juga di waktu pasukan rebah!

Mana yang berkemampuan, ayuh kita sama-sama di bawah panji ULTRAS MALAYA kita gegar Stadium Jalan Besar Singapura. Insya-allah,konvoi sedang diatur yang mana besar kemungkinan menaiki bas.

1st Round World Cup 2014 Qualifier - Malaysia 2-3 Taiwan

Malaysia 2-3 Taiwan
(agg 4-4, Malaysia mara ke pusingan kedua dengan peraturan gol di tempat lawan)

Ini bukanlah pengakhiran pada segalanya,walaupun kita kalah kepada pasukan bertaraf amatur Taiwan.

Kepada semua rakyat Malaysia terutamanya Glory Hunters, aku pasti akan ada suara-suara sumbang,keraguan mula terpancar kepada skuad yang sama pernah memenangi AFF Suzuki Cup seterusnya memegang title sebagai Juara Asia Tenggara. Title itu tidak bermaksud kita harus menang sentiasa, ada ketika pasti akan ada surut atau kalahnya.

Mujurlah,kekalahan ini tidak mengakibatkan collateral damage yang teruk, malah ini dapat memberikan pengajaran yang amat berguna buat anak didik Dato K.Rajagobal.

Kepincangan dan disiplin di bahagian benteng negara amat terserlah dengan bentesan yang tidak perlu dilakukan terutamanya di kotak penalti malah tidak cuba untuk menghalang Taiwan dari melakukan hantaran-hantaran crossing yang acap kali mendedahkan kelemahan benteng negara. Aku juga sangsi dengan kejujuran official perlawanan ini yang diadili oleh pengadil dan penjaga garisan dari Vietnam yang berjaya mengadili perlawanan ini sejujur dan sebaik hati beliau.

Manakan tidak, beliau berjaya menghadiahkan 3 penalti pada satu-satu perlawanan walaupun ya,aku bersetuju sepatutnya pemain Malaysia juga tidak sepatutnya melakukan apa-apa ruang kepada pemain lawan berlakun dengan merebahkan badan mereka seperti yang terjadi untuk penalti kedua oleh Fadli Shas dan penalti terakhir yang sungguh tiada sentuhan langsung dari penjaga benteng negara iaitu Sharbinee Alawi.

Di benak aku, aku mula terfikir supaya Dato K.Rajagobal dapat memanggil pemain Malaysia yang bermain di Australia tidak lain tidak bukan Brendan Gan. Bukan menidakkan kebolehan pemain-pemain lain, namun aku kepingin agar Dato' dapat menurunkan beliau untuk tontonan seluruh Malaysia semasa perlawanan persahabatan(ada ke?atau hanya menentang kelab BPL?). Jika Brendan kompeten, apa tidaknya untuk dia diserap ke skuad kebangsaan.

Untuk kesemua penyokong, jangan berhenti percaya. Jangan disebabkan kekalahan ini,anda akan menjauhkan diri dari datang memberi sokongan semasa Malaysia menentang Singapura Julai nanti.

RESULT of MATCHDAY PL - 1 JULY 2011 JOHOR FA vs Penang


JOHOR FA 4 -0 Penang
Stadium Larkin

Liga Perdana akhirnya melabuhkan tirai dan kempen Johor FA sungguhpun gagal untuk melayakkan ke Liga Super (ala,yang konon-konon layak 2 pasukan teratas Liga Perdana tu pun belum tentu layak,semuanya tertakluk pada kempen anak emas tuan punya FAM di Liga Super,you know who).

Sungguh pun begitu,perlawanan ini amat penting bagi melayakkan pasukan ke Piala Malaysia sebagai 4 pasukan teratas.

Johor memerlukan kemenangan besar sambil mengharapkan keputusan dari 2 pasukan yang mempunyai mata yang lebih kurang sama iaitu Sime Darby dan Polis berkesudahan samada seri atau memihak kepada Polis.Syukur, Polis berjaya menewaskan Sime Darby dengan jaringan 1-0.

Buat semua penyokong yang tidak pernah henti percaya,terima kasih dari Southern Troops Ultras. Semoga ini berterusan dan semoga kita sama-sama dapat menghidupkan kembali gema Larkin. Ini tidak akan menjadi nyata jika kita hanya datang ke stadium ibarat masuk ke panggung wayang gambar atau lebih dikenali sinema kerana sorakan anda selama 90 minit sahajalah dapat mengembalikan gemaan sorakan itu.

Inilah kedudukan terakhir selepas mengharungi keseluruhan perlawanan Liga Perdana 2011. Buat pasukan,teruskan semangat juang dan fokus anda kepada Piala Malaysia agar dapat melakukan yang lebih baik pada edisi kali ini.


Buat yang masih tidak tahu, pada perlawanan ini jugalah,STU telah meraikan ulangtahun pertama kami bersama para pemain dan beberapa orang dari Kelab Penyokong Johor FA.

Thursday, June 30, 2011

MATCHDAY PL - 1 JULY 2011 JOHOR FA vs Penang

1 July 2011
JOHOR FA vs Penang
Stadium Larkin
8.45pm

Perlawanan terakhir Liga Perdana, ayuh rakyat Johor
sama-sama berikan sokongan
yang jauh,panjatkan doa
manakala yang dekat, luangkan kesempatan dan wang ringgit hanya rm1o untuk
pasukan Johor dengan sokongan moral dan vokal anda
Perlawanan penting,sangat penting
untuk buruan tempat ke Piala Malaysia

Saturday, June 25, 2011

Next Pitstop: Kelayakan Piala Dunia (29 Jun 2011) - Malaysia vs Taiwan


Kelayakan Piala Dunia (1st Leg)


Malaysia vs Taiwan
29 Jun 2011
Venue: Stadium Bukit Jalil (Hampir pasti)
Masa: 8.45pm

Sang adik telah berjaya menempah sejarah dengan layaknya ke pusingan ketiga Kelayakan Olimpik 2012.

Sudah pasti, skuad abang tidak mahu ketinggalan. Harapan sememangnya tinggi dari segenap pelusuk Malaysia, namun harapan tidak mungkin terjadi tanpa sokongan kuat di stadium.

Bayangkan bermain di stadium yang kosong. Bayangkan pula jika stadium mampu terisi walau 40000 penonton sekalipun namun hanya diam seribu bahasa,umpama tidak ubah bermain di stadium yang kosong.

Ayuh,rakyat Malaysia yang berada di lembah klang terutamanya, untuk datang dan beri sokongan kepada skuad Harimau kita semasa menentang pasukan Taiwan agar mereka dapat mencipta kemenangan selesa sebagai bekalan ketika bertandang ke Taiwan.

Datang ke stadium sahaja tidak cukup,marilah kita jadikan Bukit Jalil sebagai 'neraka' bagi Taiwan dengan sorakan padu kita!

Perlawanan Antarabangsa : Pusingan Kedua Kelayakan Olimpik 2012 (Keputusan)


Tahniah Harimau Muda! Kita adalah 12 pasukan terbaik ASIA!!

Malaysia 2 - 1 Lebanon

Cukup terharu dan bannga sebaik wisel penamat ditiup oleh pengadil tempohari, mana tidaknya kerana skuad Harimau Muda kita melangkah ke pusingan ketiga Kelayakan Olimpik sekaligus menempatkan diri sebagai 12 pasukan terbaik ASIA.

Walaupun pada perlawanan pertama di Beirut ianya berkesudahan seri tanpa jaringan, skuad kendalian Ong Kim Swee ini menunjukkan disiplin dan kesungguhan tinggi apabila mendahului seawal minit kelapan dengan jaringan half volley bertaraf dunia dari Irfan Fazail. Kelebihan ini kemudiannya digandakan oleh Wan Zack pada minit 42 melalui hantaran lolos (through-pass) dari anchorman Gary Steven Robbart.

Detik mencemaskan mula timbul apabila bentesan yang tidak perlu dilakukan Gary Steven Robbart menyebabkan pengadil melayangkan kad kuning kedua sekaligus skuad Harimau Muda bermain dengan 10 orang pemain pada hampir keseluruhan babak kedua permainan. Lebanon berjaya menjaringkan 1 gol namun disiplin tinggi pertahanan Malaysia berjaya mempertahankan defisit 2 gol.

Syabas skuad Harimau Muda!


Wednesday, June 22, 2011

Perlawanan Antarabangsa : Pusingan Kedua Kelayakan Olimpik 2012

Pusingan Kedua:
Malaysia vs Lebanon
23 Jun 2011
Stadium Bukit Jalil
8.45 malam


In case untuk Malaysians yang masih lagi tidak tahu tentang wujudnya perlawanan ini, mari kita ramai-ramai pergi ke SNBJ. Tiket hanya RM20, murah sangat kalau nak dibandingkan dengan tiket perlawanan-perlawanan melibatkan Malaysia menentang kelab-kelab BPL.



Sunday, May 22, 2011

Chants : Ole Ole Ole

OLE OLE OLE


Senikata Johor FA boleh di dalam video ini boleh ditukar kepada Johor FC mahupun MP Muar,
tapi chants ini adalah hakcipta Southern Troops Ultras.
Terima kasih pada troopers Edy Kamarudin

Saturday, May 21, 2011

Apa pentingnya perlawanan KL vs JOHOR FC Jun 2011 bagi STU?

Apa pentingnya perlawanan ini?

Semua perlawanan melibatkan pasukan yang membawa nama dan panji JOHOR adalah penting bagi STU namun 1 faktor yang membuatkan perlawanan ini lebih penting dari biasa adalah kerana di Stadium KLFA Cheras inilah aku dan adib, berdua pada setahun lepas menggantung banner kemudian bersorak menggila tanpa pernah menghiraukan hingit bingit perli dari penyokong KL.

Semasa perlawanan inilah kami dihargai lebih dari orang Johor sendiri iaitu sekumpulan pelancong dari Jerman yang kebetulan hadir ke stadium ini. Apabila mereka melihat banner kami, salah seorang dari mereka iaitu seorang wanita (ya,seorang wanita dan quite HOT) menegur kami bertanyakan samada kami berdua Ultras dan mempelawa untuk mengambil gambar kami berdua walaupun pada mulanya aku dan Adib menyangka wanita itu hendak kami snap photo beliau.

Semasa perlawanan ini jugalah menjadi titik tolak STU apabila menjadi medan pertemuan dengan salah seorang troopers iaitu Zaki Rashid.

Maka,ia lebih bermakna jika STU dapat dihadiri lebih ramai pada perlawanan ini untuk memorabilia setahun sudah tertubuhnya STU. Apatah lagi kita perlu menjaga muka kita dengan satu lagi Ultras yang baru ditubuhkan iaitu KL City Ultras (KCU), justeru ia sangat penting kepada maruah STU sendiri.

STU bercadang untuk membuat konvoi samada menyewa van atau hanya pergi dengan kenderaan dimiliki oleh troopers sendiri yang kemudian kos ini ditampung sesama sendiri termasuk donations dari troopers. Diharapkan ini dapat direalisasikan dengan sokongan semua troopers.

MATCHDAY SL -19 MAY 2011 N.Sembilan vs JOHOR FC (POST REVIEW)


N.Sembilan 2 vs 1 JOHOR FC
19 May 2011 Khamis
8.45pm
Stadium Paroi


Hafiz dan Adib setia di Curva walaupun hanya berdua sahaja di Stadium Paroi


Buat 2 troopers kami, Adib dan Hafiz, terima kasih atas pengorbanan masa,wang dan keringat anda demi pasukan JOHOR FC dan demi Southern Troops Ultras(STU) khasnya.

Dengan hanya berdua sahaja, amat sukar untuk mereka chants seperti mana kebiasaannya kerana itu adalah perbuatan yang sia-sia dek jumlah penyokong Negeri Sembilan lebih ramai, malah suara Ultras mereka sendiri lebih kedengaran kerana jumlah mereka yang lebih besar. Apatah lagi dengan gendang yang bisa sahaja menenggelamkan dengan mudah kudrat suara mereka berdua,jadi adalah wajar dan memadai kehadiran mereka SETIA DI CURVA.
Janganlah anda berputus asa sebaliknya teruskan usaha, begitu jua pada troopers yang lain.

MATCHDAY PL -20 MAY 2011 PKNS vs JOHOR FA (POST-REVIEW)

PKNS FC 2 VS JOHOR FA 0
Tarikh: 20 Mei 2011(Jumaat)
Stadium MBPJ Kelana Jaya,Selangor
8.45 malam

Sebelum sepak mula, troopers in action secara langsung di Astro Arena

Dari kiri ikut pusingan jam: Adib, Edy,Zaki dan Hafiz (aku pula di luar dari gambar ini,kalau photo zoom ini lebih besar akan kelihatan aku di sebelah adib)



Memang sedih bila melihat pasukan sendiri kecundang malah lebih menyayat hati melihat pasukan lawan disahkan menjuarai Liga Perdana di kepala mata sendiri. Sungguh sedih.

Kesedihan itu juga ditambah dengan populasi orang Johor hanyalah 4 orang,kemudian bertambah menjadi 5 selepas separuh masa kedua bermula. Hairan,adakah populasi orang Johor di lembah klang hanya sekadar 5 orang ini sahaja?

Semangat kesetiaan Ultras sentiasa pada pasukan,sebab tiada kemananya setia pada pasukan yang tiada sebab untuk kita rasa kepunyaan seperti mana kebiasaannya cinta dan setia pada kelab-kelab EPL yang tiada perlu dinyatakan di sini. Apa faedahnya?Sebab lebih standard?atau sebab mereka konsisten?

Kalau standard,maka koranglah yang merendahkan standard kamu itu sendiri dengan mengagung-agungkan kelab EPL itu.
Konsisten?itu sahajakah penyebab untuk rasa kepunyaan pada kelab-kelab EPL itu yang mana mereka langsung tiada kisah pada anda?

Aku sangat-sangat teruja bila melihat pasukan tersayang berdiri di hadapan aku penuh bangga menyanyikan lagu kebangsaan sebelum sepak mula. Rasa teruja itu lebih ekstrim dan bergelojak apabila mereka menerpa kearah CURVA apabila berjaya menjaringkan gol.
Dan kepuasan yang tidak terhingga ibarat baru sahaja mengalami ejakulasi apabila pasukan tersayang menang dan mereka menunjukkan tanda terima kasih ke arah CURVA.

Adakah perasaan ini sama dengan menyanjung kelab-kelab EPL ini? Tidak,tidak sama sekali.

Untuk troopers STU,teruskan usaha anda agar matlamat kita mewujudkan suasana 1 stadium adalah CURVA dan neraka bagi pasukan lawan dapat tercapai.

Untuk rakyat JOHOR yang lain, neraka bermaksud adalah tempat yang paling kita ingin hindarkan dan atmosfera seperti mana kita lihat di Stadium Sultan Muhammad IV dan Gelora Bung Karno stadium umpamanya,itulah matlamat STU,namun ianya umpama omong kosong sekiranya ini tidak mendapat sahutan dari anda.
Bayangkan jika 40000 kapasiti Stadium Larkin sekalipun dihuni separuh namun mereka yang hadir semua berdiri dan bersorak secara tersusun selama 90 minit, maka tiada 1 pasukan pun yang tidak akan rasa tidak gentar untuk bertandang ke LARKIN.

Wednesday, May 18, 2011

Perlawanan melibatkan pasukan kebangsaan

Perlawanan Persahabatan Antarabangsa

3 Jun 2011 - vs Hong Kong (Away)
7 Jun 2011 - vs Singapura (Home)
18 Jun 2011 - vs Myanmar (Stadium Sultan Mohamed IV,Kelantan)

Pusingan Pertama Kelayakan Piala Dunia (World Cup 2014)
29 Jun 2011 – vs Chinese Taipei aka Taiwan (Home)
3 July 2011 – vs Chinese Taipei (Away)

Perlawanan melibatkan skuad Olimpik negara (kendalian jurulatih Ong Kim Swee).
Harus diingat ini bukan skuad senior yang memenangi AFF tempohari,tapi beberapa muka seperti Khairul Fahmi (GK), Muslim Ahmad (Pertahanan) dan Ahmad Fakri Saarani (penyerang) dipanggil untuk memperkuatkan skuad ini kerana masih di dalam lingkungan bawah 23 tahun.
Untuk yang tidak tahu,pasukan bolasepak olimpik mempunyai had umur untuk bawah 23 tahun).

Pusingan Kedua Kelayakan Olimpik 2012
19 Jun 2011 – vs Lebanon (Away)
23 Jun 2011 – vs Lebanon (Home)

Sunday, May 15, 2011

MATCHDAY SL -19 MAY 2011 N.Sembilan vs JOHOR FC (Preview)

N.Sembilan vs JOHOR FC
19 May 2011 Khamis
8.45pm
Stadium Paroi

Masih tidak dikenalpasti berapakah bilangan STU tapi yang pastinya STU dari belah Lembah Klang yang akan turun ke Paroi. Kebanyakan troopers dari belah selatan masih lagi bersekolah jadi faktor kewangan menjadi faktor utama kekangan mereka untuk hadir bersama.

Ultras No9ori pastinya lebih ramai walaupun umur mereka masih lagi muda berbanding STU,dan ini pastinya menjadi pembakar semangat bagi troopers untuk menggiatkan lagi usaha mereka agar ideologi menyokong ULTRAS dapat diterima baik oleh rakyat Johor amnya tak kira di mana mereka berada dan khasnya di Jcorp Stadium.

Tidak bermakna anda adalah kelab penyokong sesuatu kelab maka anda tidak boleh menzahirkan sokongan itu sepanjang 90minit dengan bersorak berbanding hanya duduk membatu. Adakah itu dapat membantu pasukan yang anda sokong dan pemain-pemain yang berjuang di atas padang?

Friday, May 6, 2011

MATCHDAY PL -20 MAY 2011 PKNS vs JOHOR FA (Preview)

PKNS FC VS JOHOR FA
Tarikh: 20 Mei 2011(Jumaat)
Stadium MBPJ Kelana Jaya,Selangor
8.45 malam


STU akan berada di perlawanan ini.
Katalah apa yang nak dikata,kutuklah bagai selalu kamu lakukan.
STU tetap tegar menyokong walau berapa bilangan pun yang hadir.
Tetap kedengaran suara kami bersorak tanpa malu,tanpa jemu.
Itu tak pernah menjadi masalah.

Malah tak pernah menjadi masalah kami dengan orang-orang JOHOR yang menetap di sini namun susah hendak memberi sokongan kepada pasukan negeri sendiri.
Terpulang masing-masing.
Bagi STU, hari bekerja atau bukan, Lembah Klang atau Johor Bahru sekalipun, akan kami cuba untuk hadir memberi sokongan.

Besar kemungkinan, STU akan berada di curva kebiasaan kami di MBPJ Stadium ini iaitu bertentangan grandstand iaitu berdekatan dengan papan mata(scoreboard).
Jumpa di sana!

Untuk yang sudah mengetahui siapa kami tapi masih lagi malu-malu dan mahu kenali kami lebih dekat,silakan datang ke curva kami. Kami akan sentiasa alu-alukan walaupun kehadiran anda hanya untuk bertanya soalan siapakah kami ini.

Siapa kami,SOUTHERN TROOP ULTRAS(STU) wakil ultras untuk negeri JOHOR ini?

Thursday, May 5, 2011

MATCHDAY SL - 6 MAY 2011 Selangor vs JOHOR FC


Selangor VS JOHOR FC
6 Mei 2011 (Jumaat)
8.45 Malam
Stadium Shah Alam,Selangor

Malam ini.
Ibarat sirih pulang ke gagang kerana nostalgia perlawanan kedua yang pernah
STU hadiri sewaktu awal-awal tertubuhnya kami ini.
Hari ini kami pulang semula ke medan yang pernah kami hadiri setahun lepas.
Tahun lepas,di sini, Johor FC tewas dengan bantuan pengadil yang berat sebelah
sehingga mempengaruhi keputusan 1-4 kepada Selangor.
Harapan kami STU agar lebih ramai orang-orang Johor turut serta bersama kami pada malam ini. Keputusan perlawanan adalah perkara kedua kerana kami STU tidak akan pernah berganjak dan berhenti bersorak walaup
un ketika pasukan kami sokong sedang kalah.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

U
pdates:
Keputusan Perlawanan

Selangor 3 - 2 JOHOR FC

Pada malam ini STU dibarisi oleh Aku bertindak sebagai Capo, Zaki dan Hafiz.
Faizal turut ada, namun dia tidak lama berada di stadium kerana terpaksa
bergegas pulang selepas beberapa minit separuh masa kedua dimulakan.

Tiada drum mengiringi kami kerana sekiranya ia ada sekalipun, chants STU mungkin akan lebih kelam kerana bilangan troopers pada malam ini hanya 3 sahaja. Apatah lagi dengan drum penyokong Selangor dan juga dari ULTRASEL sendiri lebih kuat dari kudrat suara bertiga kami.

Itu tetap tidak menjadi masalah kerana "creative thinking" adalah kami tetap
chants seperti biasa dan mula menguatkan decibel chants kami apabila ULTRASEL dan drum dari kelab penyokong Selangor berhenti memberi sokongan.
Jadi ada ketika stadium bergema dengan chants kami.


Aku tidak mahu mengulas tentang perlawanan,kerana ini bukanlah sokernet.blogspot jadi aku hanya ingin mengulas tentang apa yang dilakukan oleh
STU.

Apa guna datang ke stadium memakai jersi pasukan disokong namun hanya diam membisu membatu duduk di kerusi ?

Harus aku ingatkan, warna kulit,warna pakaian bukan
la isu, tapi semangat pembawaan menyokong stadium lebih penting. Dalam ULTRAS, sinonimnya dengan baju hitam, namun sekiranya hendak pakai apa sekalipun,pakailah asalkan bukan baju jersi penjajah atau berkaitan.

Kalau datang ke stadium untuk menyokong JOHOR FC tapi hadir dengan memakai jersi Liverfools or whatever, then there is something wrong with your
attitude. It is either you blatant ignorant our you are somehow idiot.

Persoalan ingin aku lontarkan, apa guna datang ke stadium memakai jersi
pasukan disokong namun hanya diam membisu membatu duduk di kerusi ?

Tiada memakai jersi atau baju berwarna kelab disokong bukanlah masalah,kerana KAMI ADALAH ULTRAS dan pembawaan diri kami 90 minit di stadium itulah kayu pengukur kami iaitu sentiasa bersorak untuk pasukan tercinta dari duduk membatu di kerusi.

Chants seperti Manggis, Berjuanglah Pahlawanku, Tak P
eduli Apa Orang Nak Kata, Selamanya, Kami Bersamamu JOHOR FC, Darah, Kegilaan, Kopi Dangdut, We Love You dan juga JOHOR Mania, semuanya kami
chants semasa perlawanan ini dilangsung. Not bad untuk 3 troopers bukan?



STU hanya bertiga

Dan cuba lihat pula bilangan UltraSel

Kedatangan Faizal secara cameo,waktu separuh masa diambil kesempatan dengan kami membincangkan perancangan untuk aktiviti STU

STU in action

Wake up call untuk semua rakyat JOHOR,marilah bersorak bersama kami

MATCHDAY PL - 6 MAY 2011 USM vs JOHOR FA

USM FC VS JOHOR FA
6 Mei 2011 (Jumaat)
8.45 Malam
Stadium Olahraga USM, Pulau Pinang

Malam ini.
Perlawanan yang hanya kami doa dari jauh agar kemenangan berpihak pada kita,JOHOR FA.
Kami STU berharap agar warga Johor yang menetap di Pulau Mutiara ini yang punya kesempatan untuk sama-sama meluangkan masa memberikan sokongan kepada pasukan JOHOR FA.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Updates:
Keputusan Perlawanan

USM 2 -1 JOHOR FA

Tiada apa ulasan dari STU, kerana tiada wakil STU hadir untuk perlawanan ini.

Mungkin, pada masa hadapan apabila kekuatan STU bertambah kuat dengan lebih ramai troopers maka akan ada yang sanggup menghadiri perlawanan "away" seperti mana telah dilakukan Ultras negeri-negeri lain seperti UltraSel (Selangor), SSU (Perak) dan CKU (Kedah) sebagai contoh.

Wahai orang-orang JOHOR sekalian walau di mana kamu berada, keluarlah dari persembunyian kamu dan janganlah malu untuk mengatakan kamu ini orang JOHOR.
Keluarlah dari kepompong minda liga PENJAJAH dan kembalilah menyokong pasukan negeri anda sendiri.


MATCHDAY LIGA SUPER- JOHOR FC VS KELANTAN

JOHOR FC VS KELANTAN
3 MEI 2011 (SELASA)
8.45 MALAM
STADIUM JCORP,PASIR GUDANG


Capo untuk perlawanan ini, di pimpin bersama oleh Med (Ezawan Din) dan Ammar Iskandar Ishak.
Kesemua yang hadir adalah terdiri dari STU belah selatan dan seorang yang berada di Lembah Klang turun bersama kita iaitu Adib.

Seawal 6.30 petang lagi dengan semangat yang berkobar dan impian yang tinggi 5 troopers kami, Adib, Derai, Hamirul Aizad, Addin, Med telah tiba di stadium.
Kemudian di susuli pula oleh Hafidzuddin dan barisan pelapis di beri nama GBS 'yassir yaccob'.
Ketika itu mula memasang Banner yang di bawa oleh Adib dan waktu itu juga perajurit-perajurit musuh kami datang ramai yang tak terkira. dan baru lah segelintir penyokong pasukan kesayangan mereka datang.


Tetapi mengikut purata penyokong Kelantan lebih ramai dari penyokong pasukan sendiri, di mana 
perginya yang lain ? ngorok kt rumah ? tepat jam 8.45 malam perlawanan pun mula bermain dan kami pun mula ber 'chanting' tatkala berchanting kami STU banyak cabaran bagi kami kerana jidur penyokong kelantan lebih kuat daripada suara kami. Kami sebagai STU tidak pernah mematahkan semangat sehinggalah berlangsung ke masa kedua. Pada waktu masa kedua barulah aku(Ammar) datang untuk menaikkan semangat lagi jiwa kami sebagai STU. Aku yang sangat sibuk pada waktu itu tapi dengan hati yang berkobar datang dengan 1 hasrat !. tapi yang sedihnya kenapa orang lain yang tak sibuk tidak dapat menghadiri perlawanan ? masalah duit ? bukan banyak RM10 sahaja berbanding berkaroke RM10=10 lagu tapi datang ker stadium RM10=90 minit dengan ber'chanting' !..

Kami pun ber 'chanting' sehingga habisnya perlawanan seperti biasa player 'appreciation gesture' dan memberi tepukan kepada kami semua walaupun kalah 0-1..Tapi kami dengan hati terbuka menerima takdir yang datang kepada pasukan kami..ketika itu kami pun bersiap2 setelah selesai perlawanan dan kami pun ber 'chanting' lagi di depan stadium. Kebanyakan mereka teruja melihat kami apatah lagi penyokong kelantan, Kami ber 'chanting' sambil membakar FLARE di depan stadium dan waktu itu datanglah beberapa orang penyokong datang menghampiri kami dan join ber 'chanting' dengan kami...



ketika berchanting




Tuesday, May 3, 2011

MATCHDAY PL - 2 MAY 2011 JOHOR FA VS PDRM

JOHOR FA VS PDRM
2 MAY 2011 (ISNIN)
8.45 MALAM
STADIUM LARKIN,JOHOR


Seramai 4 orang troopers sahaja yang menghadiri perlawanan ini yang di wakili oleh Mohd Adib, troopers yang berpangkalan di Lembah Klang serta Derai, Apis, Jon(orang baru).

Sekitar 7.00 petang lagi LAKEN CURVA (CURVA stadium larkin) telah di huni oleh 4 orang troopers dengan semangat membara untuk memberi sokongan kepada pasukan kesayangan mereka. Seperti biasa, mereka mula memasang banner seawal itu lagi.

Apabila perlawanan bermula kami mula berchanting tetapi durasi bukanlah di sepanjang perlawanan tapi dalam tempoh yang sebentar kemudian mula ber'chant'ing semula kerana dengan 4 orang jumlah kami, kami bersorak seboleh mampu sehingga kehabisan suara dengan mudah.

Ketika perlawanan berlangsung 4 suar atau juga dikenali sebagai FLARE berjaya dibakar tanpa sebarang masalah.

Sejurus perlawanan tamat, kesemua pemain JohorFA datang berhampiran CURVA sambil menunjukkan 'gesture' pohon maaf kepada kami kerana penalti yang di ambil pada saat-saat akhir disia-siakan untuk sekadar seri.
Alangkah bagusnya sekiranya penalti tersebut dapat diterjemahkan, maka sudah tentu keputusan akan berpihak 3-2 kepada Johor dan mencerahkan lagi harapan kami untuk melihat 1 lagi pasukan dari negeri JOHOR bertanding di Super League.
Tapi sebaliknya berlaku dan hanya memadai dengan keputusan seri 2-2.

Sungguhpun begitu kami STU dengan rela hati menerima takdir dan memberikan tepukan sebagai tanda sokongan berterusan.

Kami menyeru agar lebih ramai tampil mendokong ideologi ULTRAS yang kami bawakan ini. Sekiranya nampak dari jauh, dalam hati ingin menyertai kami di stadium, usah simpan sahaja niat itu sebaliknya datanglah ke CURVA di mana kami gantungkan banner dan di mana kami berdiri.
Kami hairan tatkalah STU ini adalah ULTRAS kedua terawal ditubuhkan di bawah panji ULTRAS MALAYA (Ultras untuk Pasukan Bola Kebangsaan) namun perkembangan kami dari segi bilangan adalah yang paling terkebelakang. Sungguh menyedihkan. Kata orang putih, pathetic,even worse than that.

Penyokong sudah mula kembali di stadium namun apakah penghalang untuk bersorak sorai bersama STU ?

Malu atau kerana kami ini seperti golongan tidak terpelajar maka usaha kami diperlekehkan? Kami bukanlah terdiri dari mat-mat rayau jika itu anggapan kamu semua kerana sebilangan kami adalah terdiri dari golongan professional, seperti jurutera, pegawai perubatan, pegawai tadbir diplomatik,guru, pensyarah dan lain-lain lagi. Ekstrimnya kami hanya demi JOHOR FA, JOHOR FC dan MP Muar.

Pendek kata, looks might be deceiveful tapi inilah semangat kecintaan yang sebenar terhadap bola sepak daripada berhabisan untuk MengYU, Arsengal, Chelshits mahupun Liverfools.

Adakah kami ini berbayar ? Tidak, kami tidak ditaja oleh sesiapa,malah semangat kecintaan kami adalah pendorong untuk cuba hadir kesemua perlawanan melibatkan pasukan bola membawa panji NEGERI JOHOR (Johor FA, Johor FC, MP Muar)

Adakah kami menganggu orang atau pengganggu ketenteraman awam ? Tidak pernah sama sekali, kerana kami hadir untuk memberi sokongan secara vocal,padu dan bukan hanya datang ke stadium untuk makan kuaci, kemudian jika pasukan yang hendak disokong kalah, mulalah kuaci,kerusi dan segala benda dicampak ke arah pemain. Pada masa itu jugalah suara 'EMAS' mereka ini mula kedengaran.


Siapakah kami ini ,STU yang merupakan ULTRAS JOHOR ini?
Kata orang, tak kenal maka tak cinta,sila klik hyperlink di bawah untuk tahu lebih lanjut siapa kami ini.

Pengenalan Southern Troop Ultras (sila klik)

Sunday, May 1, 2011

STU beraksi di Kejohanan Futsal JohorFC.com



LIGA FUTSAL JOHORFC.COM
Lokasi : GELANGGANG FUTSAL KULIM, TIRAM
TARIKH : 30 APRIL 2011

Aktiviti ini kami sertai dengan harapan dan 1 tujuan iaitu untuk mengeratkan silaturrahim bersama e-fans Johor FC iaitu JohorFC.com.

Futsal ini juga merupakan medan latihan STU sebelum beraksi di Kejohanan Futsal Ultras Malaya yang kedua di Kelantan pada penghujung May ini.



Sebanyak 11 pasukan telah menyertai Kejohanan Futsal JohorFC.com ini iaitu sebahagiannya terdiri daripada 2 wakil dari tuan rumah (Kulim Berhad) , 2 wakil dari lembah klang JohorFC.com ) dan 2 dari selatan (JohorFC.com dan STU) , 2 dari Tenggaroh.

Undian dicabut seawal pukul 8 pagi dan setiap pasukan menggunakan nama pemain Johor FC .
STU menggunakan nama pemain Rezal Zamberi Yahya(ikan) sebagai nama pasukan kami yang diberi undi bermain di dalam kumpulan C.

Pada peringkat kelayakan ini, setiap kumpulan terbahagi kepada 3 pasukan dan hanya 2 pasukan teratas dari setiap kumpulan akan layak ke quarter final. Selain STU, kumpulan C terdiri darip Johorfc.com dari selatan dan Kulim A.

STU telah diwakili oleh 
pengurus pasukan Zack,
 Ammar Iskandar Ishak , Addin Naqiuddin , Derai , Gaban , Hamirul Aizad , Deno dan 2 orang pemain diimport dari Kulim Berhad kerana yang lain tidak dapat menghadiri masalah-masalah yang tiada dapat dielakkan iaitu Rusdi serta rakannya .

Berikut adalah keputusan perlawanan melibatkan STU:


STU 1 - 2 Johor FC.com (Selatan)
STU 1 - 3 Kulim


Walaupun kami kecundang namun ia merupakan platform yang berguna untuk meningkatkan persefahaman pasukan ini yang baru dibentuk sebelum beraksi di KELANTAN.
Tahniah dan terima kasih tidak terhingga buat semua yang mewakili STU dan sekiranya sesiapa hadir memberikan sokongan kepada kami!!


Pasukan futsal STU dan 3 dari mereka akan mewakili STU ke Kelantan